Je hebt alles voor elkaar. Een fantastisch businessidee. Financiering. De naam van je bedrijf. Een sterke payoff.
Dan is de volgende stap een huisstijl en bijbehorend logo. In een eerdere post heb ik geschreven over wat de essentie van een goed logo is, in deze post gaat het vooral over wat een slecht logo maakt.
Helaas kan er met een logo van alles misgaan namelijk. Van verkeerd kleurgebruik of een verkeerde payoff (komt vooral veel voor als je ook in andere taalgebieden opereert en voor die gebieden je payoff vertaalt in de lokale taal) tot een beeldtaal die op heel andere manieren geïnterpreteerd kan worden dan de designer voor ogen had.
Hier een lijst met een paar voorbeelden van slecht logo design tot ronduit dubbelzinnig tot gewoonweg lelijk.
Deze heb ik even gauw gemaakt om een punt te illustreren. Op zich is ‘ie niet eens heel lelijk, maar als je de kleur weglaat blijft er niets van het idee over!
Dit heeft eigenlijk niets met een logo te maken. Veel te groot, veel te aanwezig, totaal niet schaalbaar, veel te rommelig.
Zou jij je huisstijl door hen laten ontwerpen? Het lijkt alsof ze hun logo uit de krant hebben gescheurd.
Die vlammen zijn misschien leuk voor op de zijkant van een auto. Kun je raden wat zij verkopen? ………. Stereo en surround apparatuur.
Toegegeven, ze hebben hun naam ook niet mee. Maar waar gaat dit over?
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je logo gewoon niet zo goed uitpakt (of gewoon lelijk is). De belangrijkste vraag is dan niet: zou ik er mee wegkomen om dit logo te gebruiken? Maar wel: ondanks de kosten die ik al heb gemaakt voor dit logo, wat zou het me opleveren als mijn logo wel goed zou zijn. Een lelijk of slecht logo als bovenstaand kan je bedrijf meer schade opleveren dan je met je gedrag en je product weer goed kan maken.
Er is ook altijd nog de mogelijkheid dat anderen in jouw mooie nieuwe logo hele andere dingen zien dat dat jijzelf en de designer voor ogen hadden. Oordeel zelf:
Eehh, wat doet die kleine daar?
Het lijkt wel een heel gezellige boel daar…
Tsja…
Inderdaad, heel speciaal! Ik wil ook wel drie linkerarmen…
Lekker, zo’n knakworst.
Je ziet, even afstand nemen en het geheel op je laten inwerken kan nooit kwaad! Daarmee had veel voorkomen kunnen worden.
Pingback: De essentie van een goed logo | Erwin van Wingen