De beste fonts van het jaar

Posted By Erwin | 0 comments


Nu het jaar al weer aardig onderweg is leek het me leuk om de mooiste fonts die ik het afgelopen jaar ben tegengekomen op een rij te zetten. Sommige van deze fonts zijn dit jaar verschenen, andere zijn al wat ouder (maar daarom niet minder begeerlijk..). Het grootste nadeel is eigenlijk dat als je ze allemaal zou willen kopen om aan je arsenaal toe te voegen, het een behoorlijk investering is!

Allumi PTF

Zoals de designer zelf zegt: ‘Het is een font dat is ontworpen met technologie in het achterhoofd. Het is perfect voor iedere communicatie over design, robotics of functionaliteit’.

De vorm van Allumi PTF is geometrisch vierkant noch perfect rond, wat het een serieuze uitstraling geeft.


.

Biographer

Doorgaans ben ik niet zo’n heel grote fan van script fonts, omdat ze vanwege hun grote herkenbaarheid en extravagantie in niet veel projecten kunnen worden gebruikt. Ook zijn sommige van deze fonts erg slecht te lezen..

Biographer is een font dat kalligrafisch bescheiden is, wat de leesbaarheid zeer ten goede komt. Het heeft een krachtige uitstraling en geweldige details. Kijk bijvoorbeeld naar de G en de Q: smal van onderen, gestabiliseerd door een klein detail.


.

Mostra-Nuova

Ik vind ‘m geweldig. Ik ben sowieso een groot van van dit soort ‘retro’ fonts, bijvoorbeeld ook van Century Gothic. Die doet me hier ook een beetje aan denken. Het font is verkrijgbaar een een aantal uitvoeringen, van de hele dunne ‘Thin’ tot heel zwarte ‘Black’.

Tungsten

Hoekig, compact, stoer, sportief. Een font dat niet overdreven is, maar wel overtuigend. Er zijn vier formaten beschikbaar, het wachten is nog op een standaard versie. De huidige vier versies zijn redelijk zwaar.


.
Karbon

Karbon is een open, geometrische sans serif (schreefloos). Het heeft een moderne, spartaanse afwerking. Dit font heeft invloeden van Paul Renner’s Futura concept met de proporties van Eric Gill’s sans en een hint van Jan Tschicholds Uhertype font.


.
Vesper

Vesper is een font familie die bij uitstek geschikt is voor grote hoeveelheden tekst die comfortabel leesbaar moet
blijven, maar het is ook geschikt voor grotere formaten. Het is een font dat op een subtiele manier een eigen karakter uitstraalt.


.
Opal

Bijzonder, een font met schreef in vier formaten waaronder een script formaat. Klassiek, vloeiend en speels.

.

Mr Eaves Sans & Modern

Mr Eaves is familie van Mrs Eaves, een font met net zulke speelse details, maar dan met schreef.


.
PremiƩra

Ontworpen om gebruikt te worden in grote hoeveelheden print, zoals kranten en boeken. Er zijn drie formaten beschikbaar, naast de reguliere is er ook een italic en een bold versie.

Aan het einde van het jaar waren er meer die een lijstje maakten met hun favoriete fonts van 2009:

Ilovetypography

Fontshop

Typefacts

Fontwerk

Myfonts