Leestekens op Mac OS X – Geavanceerd

Posted By | 9 comments


In een eerdere post schreef ik over hoe je bepaalde leestekens kunt maken met Mac OS X.

Het ging in deze post met name over de ¨ om een umlaut mee te maken, en om accenten. Deze karakters zijn allemaal te typen door middel van een toetscombinatie.

Er blijven alleen dan nog talloze karakters over die je wel wilt gebruiken, maar die niet met een eenvoudige toetscombinatie te maken zijn. Hiervoor heeft Apple het ‘lettertypen’ palet uitgevonden.

Eenvoudig op te roepen door te klikken op de ‘A’ in Mail, Pages, Numbers of Keynote.

Er opent zich dit scherm:

Door te klikken op het tandwiel open je de extra opties:

Om de speciale karakters te openen selecteer je ‘Tekens”:

Ik vond het palet in eerste instantie een beetje contra-intuïtief en omslachtig,  maar het went gelukkig snel!

Nog een toevoeging na een gesprek van een tijdje geleden. Ook de symbolen voor kubieke meter, vierkante meter en dergelijke zijn te maken op een mac, via hetzelfde palet:

kubieke-meter-mac

 

 • Maja

  de tips met “alt” zijn prima maar verder heb ik geen “mail” maar Entourage hoe werkt het dan?

 • Ik gebruik zelf geen Entourage, dus ik heb daar geen ervaring mee. Als ik zou moeten gokken zou ik zeggen dat je de karakters kunt vinden onder “extra” in de menubalk..

 • Pingback: Leestekens op Mac OS X | Erwin van Wingen()

 • Lous

  Op mijn Mac staan veel minder mogelijkheden bij “tekens” dan in het voorbeeld. Net die ik zoek (kubieke meters) staat er niet bij.

 • Welke versie OS gebruik je? Ik gebruik zelf nog 10.6.8, misschien is het op nieuwere versies anders.

 • Hans

  hoe typ ik het “groter of gelijk” teken in word op de Mac?

 • Hans, op dezelfde manier als het groter dan of kleiner dan symbool, maar dan met de option toets ingeduwd.

 • Vixen

  Goedendag,

  Ik werk op een iMac, maar werk met Citrix receiver voor mijn werk. Hierop draait Windows, dus ik werk met een Apple toetsenbord in een Windows-omgeving. Ik wil graag de e met een ” e.d. kunnen maken, maar de optie, zoals deze er normaal is bij Apple (de letter langer ingedrukt houden en dan krijg je de opties erboven en kan je bv E1 kiezen) is er niet als je in Windows werkt. Iemand enig idee hoe ik dit voor elkaar krijg?

 • Hi Vixen,

  Je werkt met Windows, dus zul je de Windows toetsenbord combo’s moeten gebruiken denk ik.

  Zelf heb ik geen Windows, maar ik vond dit: https://computertotaal.nl/artikelen/pc/speciale-karakters-gebruiken-in-word/

  “Om dit in Windows 10 te doen, moet je in de zoekbalk ‘speciale tekens’ typen. In het venster dat verschijnt als je op het zoekresultaat klikt, kun je tekens opzoeken, selecteren en dergelijke.

  In Word moet je naar Invoegen > Symbool gaan en op Meer symbolen
  klikken om een soortgelijke lijst tevoorschijn te halen. Hierin staat
  onderaan de sneltoets weergegeven die je kunt gebruiken om het
  geselecteerde symbool door middel van je toetsenbord in te voeren. Dit kan een ASCII-code zijn of een andere sneltoets, afhankelijk van het symbool of je instellingen.”

  Ik hop dat je er wat aan hebt!

 • vixen

  Dankjewel! Ik kan ze nu in ieder geval invoegen. Het vervelende is dat de controltoets op mijn iMac-toetsenbord in Windows geen functie lijkt te hebben zoals in mijn normale iMac-omgeving. Best wel vervelend, want je kan daardoor dus niet de sneltoetsen gebruiken, zoals je normaal gesproken doet. Maar ik ben er zeker mee geholpen, want ik kan ze (zij het niet op z’n allersnelst) invoegen! Bedankt!