Nadert het einde voor Internet Explorer?

Posted By Erwin | 0 comments


Er zijn veel mensen, vooral webdesigners, die hopen dat het ergens in de toekomst de keiharde waarheid wordt.

Het maakt het leven van een webdesigner er niet makkelijker op, zoveel verschillende browsers. Allemaal interpreteren ze jouw met pijn en moeite geklopte code net een klein beetje anders. Maar we hadden het niet over browsers in het algemeen, maar over Internet Explorer.

Het is met de komst van versie 8 allemaal wel beter geworden, maar alle versies vóór versie 7 waren verschrikkelijk! Bijna onmogelijk om volgens de standaarden voor te programmeren, kwetsbaar voor virussen (komt ook omdat er zo ontzettend veel gebruikers waren natuurlijk) en niet prettig in het gebruik. Vooral versie 5 & 6 hebben er een handje van om stijlregels losjes te interpreteren, waardoor een website er ineens heel anders uit komt te zien dan de bedoeling was. Het ergste is dat veel (grote) bedrijven nog steeds Internet Explorer 6 gebruiken (ik noem geen namen, jullie weten wie jullie zijn..). Of dat nou komt door angst voor vernieuwing of door allerhande ondoordachte regeltjes? Of is het gewoon laksheid: geen zin om al die computers om te zetten naar IE7 of 8?

Internet Explorer had in 2004 een marktaandeel van meer dan 90%. Momenteel ligt dat percentage dichter bij 60%. Dat komt onder andere doordat de concurrentie nu een stuk heviger is geworden. Firefox bijvoorbeeld heeft al 1/5 van de browsermarkt in handen.

Het is opmerkelijk om te zien dat Firefox, Safari en Chrome marktaandeel winnen ten opzichte van Internet Explorer.

Of dat nu komt door betrouwbaarheid, betere veiligheid of de mogelijkheid om je browser aan je wensen aan te passen, het is duidelijk dat steeds meer mensen andere eisen aan hun browser stellen.

Het is opvallend dat de grafiek zo’n rechte lijn vormt, zelfs na de introductie van Internet Explorer 8. Ik had verwacht daar een kleine opleving te zien.

De schatting is dat als deze neergaande lijn zich op dezelfde manier doorzet, in 2012 niemand meer Internet Explorer gebruikt! Dat is wel giswerk natuurlijk, maar toch.

Deze grafiek is afkomstig van het blog van Mozilla.