In een grijs verleden heb ik eens een post geschreven voor een ander blog over Last.fm, de site voor online social music streaming.
Omdat er inmiddels een stuk meer alternatieven zijn voor last.fm dan toen ik die post schreef, leek het me leuk om er eens een nieuwe post over te schrijven!
Totdat Last.fm het besluit nam hun businessmodel aan te passen van geheel gratis naar betaald was ik er dagelijks te vinden. Eerlijk gezegd nu nog steeds, maar nu vrijwel uitsluitend om te zoeken naar uitgebreide informatie over bands, en te zoeken naar vergelijkbare bands binnen een bepaald genre.
Wat dat betreft is Last.fm wat mij betreft nog steeds onverslaanbaar. Het is heel makkelijk om te zoeken op genre en zelfs als je alleen op bandnaam zoekt krijg je een hele reeks vergelijkbare bands. Op sociaal vlak is last.fm wat mij betreft weggevaagd door Blip.fm. Zelf je muziek posten, met een commentaar, en kunnen reageren op de Blips van anderen maakt Blip.fm socialer dan Last.fm ooit was.
Alle diensten die Last.fm aanbiedt (suggesties aan de hand van de muziek die je scrobbelt, statistieken, nieuws over nieuwe albums, gratis downloads, informatie over de populairste artiesten van de week en ga zo maar door) zijn best de moeite waard om voor te betalen, daar hoor je me niet over. Het gaat er mij om dat er heel veel gratis alternatieven zijn waar je prima muziek kunt luisteren, zonder maandelijkse abonnementskosten.
Een aantal interessante op een rij:
Zoals eerder al gezegd, Blip.fm laat je je eigen muziek posten op een Twitter-achtige manier.
Jango is een online muziekspeler, waarin je een kanaal kan aanmaken rond een bepaalde artiest of muziekstijl. Uiteraard is er de mogelijkheid om interactie te zoeken met de community, songs te beoordelen en naar andermans kanaal te luisteren.
Grooveshark is een website waar je even aan moet wennen. Niet dat het ingewikkeld is, maar het is vooral handig om playlists mee te maken (die je vult met muziek uit een enorme database). Het is dus niet zozeer een radio station. Helaas is Groovershark sinds 2015 offline
Deezer biedt de mogelijkheid om een radiostation af te spelen, gesorteerd op genre, maar ook om zelf nummers, albums of artiesten te zoeken en zelf te selecteren wat je wil horen.
Live365 werkt anders dan alle andere sites. Je kunt namelijk een keuze maken uit een enorme hoeveelheid internet radiostations. Dit zijn echte radiostations, die ook op internet uitzenden.
Playlist doet precies wat de naam al zegt. Het is bij uitstek geschikt om playlists te maken. Helaas kun je die niet importeren vanaf een andere site of vanuit iTunes. Wel kun je mensen volgen, muziek spelen en de Music Activity Feed volgen. Jammer is dat meer dan 90% van de muziek niet in Nederland te beluisteren is vanwege ‘licensing restrictions’.
Musicovery heeft zowel een gratis als een betaald account. Je kunt bepalen welke muziek je wil horen door middel van kiezers voor genre, stemming en ritme (snelheid). Er zijn ook nog instelmogelijkheden voor tijdperk en of je alleen maar hits wilt horen of juist minder bekende muziek wilt ontdekken.
Stereomood is ook een leuke, hoewel iets gecompliceerd. Het grootste doel van Stereomood is om gebruikers een playlist te laten kiezen aan de hand van hun stemming. Daarnaast kun je ook muziek beluisteren van één bepaalde artiest.
Een site waar ik lang over heb getwijfeld of ik hem op moest nemen, want niet bruikbaar vanuit Nederland is:
Spotify is een mix van een online muziek database en een downloadbare speler. Er is een interessant businessmodel aan gekoppeld, de gratis versie wordt ondersteund met advertenties, de wat uitgebreidere versies zijn betaald, maar bieden wel veel extra’s. Zodra Spotify in Nederland beschikbaar wordt, denk ik dat het een groot succes gaat worden!
Als je nog meer zoekt: comparitech.net heeft een vergelijkbare lijst samengesteld.