Als je het belangrijk vind dat je vragenlijsten er goed uitzien én dat iedereen ze kan openen, kun je niet vertrouwen op een eenvoudige tekstverwerker zoals Word of Pages.
Dat is de reden dat ik mijn formulieren met Adobe Acrobat 9 Pro creëer. Je hebt dan alle vrijheid om met ieder denkbaar programma je vragenlijst vorm te geven zoals jij dat wilt.
Een beetje designer kan natuurlijk niet aankomen met een simpel getypt velletje papier..
Hier is hoe:
Nadat je je document hebt gecreëerd (ik gebruik daarvoor Illustrator, Indesign is misschien een betere keus) sla je het op als PDF.
Open je PDF →Kies uit de menubalk bovenin je PDF ‘Forms’.
Kies ‘Add or Edit Fields’ uit het dropdown menu.
Je krijgt nu een pop-up voor automatische form field detectie. Kies ‘No’, tenzij je al velden hebt aangegeven.
Dit opent de taakbalk om invulvelden mee te definiëren.
Selecteer de’ Text Field’ tool.
Klik en sleep met de cursor in je PDF om het invulveld te positioneren. Je kunt het veld groter of kleiner maken en je kunt de eigenschappen aanpassen (met show all properties).
Je kunt voor jezelf de naam van het veld veranderen. (Die naam is niet zichtbaar in het uiteindelijke document).
Je kunt het uiterlijk van de velden zelf ook aanpassen.
Hoeveel letters je in een veld kwijt kunt, bepaal je met ‘opties’.
Uiteindelijk ziet een veld er zo uit.
Nu dat je je tekstvelden hebt gemaakt, is het misschien ook leuk om een knop te maken waarmee dit document nog makkelijker naar jou gemaild kan worden.
Dat doe je zo:
Klik op de ‘Button’ toets (OK)
Klik en sleep tot je een veld heb waar je het wilt hebben, en stel met het ‘label:’ veld in welke tekst op die knop moet komen. Het is ook mogelijk om een afbeelding als knop te gebruiken.
Nu wil je natuurlijk ook dat er iets gebeurt als je op de knop klikt. Zorg dat ‘Select action’ op Submit a form staat ingesteld.
Vul je email adres in.
Dat is alles! Je hebt nu een functionerende PDF vragenlijst. Het voordeel is dat iedereen die je zo’n formulier toestuurt alleen Acrobat Reader nodig heeft om het te kunnen lezen. En die kost niets.
Er is nog veel meer mogelijk met interactieve PDF, zoals printknoppen maken, media openen en ontvangen op meerdere email adressen (om direct in Evernote te ontvangen bijvoorbeeld), maar dat gaat voor dit artikel een beetje te ver.
Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen met interactieve PDF’s zijn..