Een logo of embleem is hét presentatiemiddel van een bedrijf. Het is de spin in het web van de bedrijfscommunicatie.
Een goed ontworpen logo zorgt voor herkenning, consumentenloyaliteit en merkbeleving.
Al is je product nog zo goed, als je logo niet goed is, of ruimte laat voor ongewenste associaties, loop je het risico dat je imago schade oploopt. Of dat je botweg geen klanten overhoudt. Helaas is een goed logo maar voor zo’n 10% (tezamen met de overige huisstijl elementen) verantwoordelijk voor het totale imago van je bedrijf. Het is dus een lastige maar belangrijke beslissing, waar goed over moet worden nagedacht!
Alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg is, zit je ook nog eens vast aan culturele verschillen. Geen probleem zolang je als Nederlands bedrijf uitsluitend binnen Nederland actief bent, maar een enorme uitdaging zodra je buiten de grens gaat opereren. Er is bijvoorbeeld een wezenlijk verschil tussen de smaak van Amerikanen, Engelsen en Nederlanders, om maar een zijstraat te noemen. Amerikanen kiezen over het algemeen voor een groot, kleurig, over the top logo. Subtiliteit is voor losers. Engelsen daarentegen kiezen vaker voor koninklijke kleuren, traditionele gotische of gekalligrafeerde letters en wapens/emblemen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de manier waarop verschillende culturen kleuren interpreteren.
De belangrijkste kenmerken van een sterk logo zijn:
- Makkelijk te omschrijven (hoe kun je het anders onthouden?)
- Makkelijk te onthouden (hoe kan de consument je anders herkennen?)
- Effectief zonder gebruik van kleur (als het er niet goed uitziet in zwart of wit, kan geen enkele kleur het nog redden)
- Schaalbaar (net zo effectief op een paar centimeter grootte als op een paar meter)
- Toepasselijk (Bijvoorbeeld geen smileys voor een begrafenisondernemer, ik noem maar wat)
Enkele logodesign iconen:
Dit logo voldoet aan alle bovenstaande eisen: omschrijfbaar, herkenbaar, schaalbaar, ook effectief in zwart of wit en toepasselijk. De kleur voegt in dit logo een extra herkenbaarheid toe, aangezien rood de huisstijlkleur van CocaCola is.
Het is duidelijk dat dit beeldmerk ook aan alle voorwaarden voldoet. Dit is zo’n icoon dat praktisch iedereen het herkent, zelfs Windows gebruikers..
Misschien wel het beroemdste logo ter wereld. Voldoet aan alle bovengenoemde eisen en heeft ook nog eens raakvlakken met de Griekse mythologie.
Kinderen gaan spontaan watertanden. Het is voor praktisch de hele wereld duidelijk waar dit logo voor staat, zelfs het verwachtingspatroon is overal hetzelfde!
Dit logo heeft het zwaar, het merk dat het vertegenwoordigt is in de V.S. een werkwoord geworden voor een pakket versturen. Probeer dan maar eens onderscheidend te zijn. Toch lukt dat goed, dit is een uitermate herkenbaar logo! Wat ook grappig is en wat de meeste mensen niet weten, is dat de ruimte tussen de E en de x een pijl naar rechts vormt.
In een volgende post zal ik eens wat voorbeelden laten zien van hoe het niet moet. Van logo’s die een heel andere associatie oproepen dan de bedoeling was..
Pingback: De essentie van een slecht logo | Erwin van Wingen